Hoelang gaan dakpannen gemiddeld mee?

Dakpannen zijn een soort dakbedekking waarvan de levensduur enorm lang is. Gemiddeld kan een dakpan wel tot 100 jaar meegaan. Of deze levensduur behaald wordt hangt echter van verschillende factoren af. Dakpannen die op een schuin dak geplaatst worden zullen namelijk in de meeste gevallen niet vervangen worden omdat het materiaal niet meer langer mee kan.

Veel vaker moeten dakpannen vervangen worden omdat deze van het dak afgewaaid zijn of omdat hier zure regen aanslag op is komen te zitten. Door de aanslag die door de jaren heen op een dakpan verzameld wordt gaan deze er als een geheel steeds lelijker uitzien. Ook verdwijnt langzaam de beschermlaag die op de dakpannen zit waardoor deze niet meer zo vochtwerend zijn als toen ze nog nieuw waren. Natuurlijk is het altijd mogelijk om via dakwerken de pannen te laten vervangen voor nieuwe exemplaren.

Redenen om dakpannen te vervangen

De voornaamste reden dat mensen dakpannen vervangen is eigenlijk omdat deze er niet mooi meer uitzien. Dit toont dan ook wel aan hoelang dakpannen gemiddeld meegaan. Wanneer de beschermlaag op de pannen is aangetast waardoor deze meer vocht doorlaten als voorheen dan kunnen de dakpannen vervangen worden, maar kan er ook voor gekozen worden om een nieuwe coating op de dakbedekking aan te laten brengen.

Hierdoor zien de dakpannen er weer als nieuw uit en hebben weer een zeer langen levensduur in het vooruitzicht. Ook kan het dak regelmatig een keer goed onderhouden worden om de levensduur te verlengen. Dit onderhoud bestaat vooral uit ht schoonhouden van het dak door bijvoorbeeld mos van de dakpannen te verwijderen.

Als u nieuwe pannen op uw dak laat plaatsen, is het wellicht direct een goed idee om de rest van de woning aan te pakken. Bijvoorbeeld de kozijnen via schilderwerken laten opknappen.